![](/media/lib/128/n-rdzen-dcad1aeedbd9c506e52865c0f7f905e8.jpg)
Kanadyjczycy stracili część cennej kolekcji rdzeni lodowych
12 kwietnia 2017, 11:22Kanadyjczycy stracili część cennej kolekcji rdzeni lodowych. Awaria chłodziarki w magazynie University of Alberta spowodowała, że rozpuściło się 180 metrowej długości rdzeni. Naukowcy stracili jedne z najstarszych zapisów dotyczących klimatu północnej Kanady.
![](/media/lib/273/n-mlode-zolwie-skorzaste-a00493fb1a06e8aa1f6d38cd19bf8fad.jpg)
Resztki drewna na plaży zagrażają rozmnażającym się żółwiom
10 kwietnia 2017, 12:09Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter i ze Stacji Biologicznej Doñana w Sewilli odkryli, że odpadki drzewne po wycince lasów w Kolumbii zagrażają kluczowym etapom cyklu życiowego narażonego na wyginięcie żółwia skórzastego (Dermochelys coriacea). Wpływają one zarówno na mające złożyć jaja samice, jak i na świeżo wyklute młode.
![](/media/lib/273/n-wachanie-0dc760657b0dcb610bcbe7138d057df9.jpg)
Sprej z cytrynianiem sodu sposobem na (na razie czasowe) przywrócenie węchu
10 kwietnia 2017, 10:34Cytrynian trójsodowy może czasowo przywracać powonienie.
![](/media/lib/273/n-kuba-z-mikim-a861e9511d2f986f98c31e4827f5b414.jpg)
Korzystny wpływ psa na mikrobiom dzieci
7 kwietnia 2017, 10:49Badania naukowców z Uniwersytetu Alberty wykazały, że w mikrobiomie jelitowym dzieci z rodzin ze zwierzętami (70% stanowiły psy) występuje więcej bakterii Ruminococcus i Oscillospira, które zmniejszają ryzyko alergii i otyłości.
![](/media/lib/269/n-trappswiat-172b991a9095f4af60346df529f08808.jpg)
Dobre i złe wieści dla poszukiwaczy życia w TRAPPIST-1
7 kwietnia 2017, 10:26Odkryty niedawno system TRAPPIST-1, w którym siedem planet wielkości Ziemi okrąża gwiazdę, a trzy z nich znajdują się w ekosferze, natychmiast przyciągnął uwagę naukowców. Właśnie ukazały się dwa nowe artykuły na jego temat. Jeden z nich przynosi złe, a drugi dobre wieści dla tych, którzy w TRAPPIST-1 widzą szansę na znalezienie życia.
![](/media/lib/273/n-chlodzenie-c5a0fecc5b60bcc115ff6f8b6b46a023.jpg)
Komora parowa schłodzi elektronikę przyszłości
7 kwietnia 2017, 07:29Skrzydła cykady pozostają czyste, ponieważ są hydrofobowe. Gdy spadnie na nie deszcz i drobne krople połączą się w większe, zmniejsza się powierzchnia kropli i dochodzi do uwolnienia niewielkiej ilości energii. Jeśli krople znajdują się na wystarczająco hydrofobowej powierzchni, energia ta wystarcza, by je odrzucić
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu
6 kwietnia 2017, 16:13Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.
![](/media/lib/273/n-fragment-4bcc1d9b7799fd4153d05b7cc90b4637.jpg)
W USA pojawiły się kolejne fragmenty zwojów z Qumran
6 kwietnia 2017, 05:55W ciągu ostatnich dwóch dekad na terenie USA pojawiło się co najmniej 45 fragmentów zwojów znad Morza Martwego. Wśród nich jest 28 fragmentów, które dopiero zostaną opisane i opublikowane przez specjalistów. Jak dowiedzieli się dziennikarze, fragmenty te znajdują się w trzech instytucjach
![](/media/lib/273/n-marmite-19a85615e62c9d435d1bbf02dec2ce47.jpg)
Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.
![](/media/lib/273/n-obwodowy-51b42f406c602aea5dcc282162f86ae6.jpg)
„Mini mózgi” obwodowego układu nerwowego pozwolą lepiej leczyć ból?
5 kwietnia 2017, 10:22Ludzki obwodowy układ nerwowy może być zdolny do interpretowania środowiska i modulowania bólu, uważają neurolodzy, którzy badali, jak gryzonie reagują na stymulację. Obecnie uznawana teoria mówi, że jedynie centralny układ nerwowy – mózg i rdzeń kręgowy – są w stanie interpretować i analizować takie odczucia jak ból czy gorąco